Godišnjica smrti Denisa Mrnjavaca

05. februara 2008. godine u sarajevskom tramvaju mučki je ubijen Denis Mrnjavac, učenik Katoličkog školskog centra, odličan prijatelj, sin jedinac... Tog dana prekinuta je nevina mladost 17-godišnjeg dječaka, bez povoda, bez razloga, bez objašnjenja, u namjeri da se iz čiste obijesti pokaže i dokaže sila napadača.

05. februara 2008. godine trojica mladića Berin Talić (19), Ademir Lelović (18) i Nermin Sikirca (17) pretukli su 17-godišnjeg Denisa Mernjavca. Napadači su Denisa tukli rukama i "bokserom", a Nermin Sikirica je nožem ubo vršnjaka u trbuh. Mrnjavac je od posljedica ranjavanja nekoliko sati kasnije preminuo u bolnici Koševu.

Dvije godine nakon ubistva napadači su osuđeni. Nermin Sikirca je osuđen na 10 godina zatvora za ubistvo. Dok su Lelović i Talić proglašeni krivima za pomaganje maloljetnom Nerminu Sikiriću.

Sud Kantona Sarajevo je izrekao presude pomagačima ubice Denisa Mrnjavca. Ademir Lelović je dobio 15 godina, a Berin Talić 4 godine zatvora, dok je Armina Milić, majka Ademira Lelovića, oslobođena optužbi za pomaganje počiniteljima nakon ubistva. Ademir Lelović je za pomaganje u ubistvu pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju dobio 15 godina zatvora. Utvrđen je eventualni umišljaj pri počinjenju ovog krivičnog djela. Lelović je osuđenom Nerminu Sikiriću dodao nož kojim je Denis Mrnjavac uboden, a prethodno je metalnim bokserom Denisu nanio teške tjelesne povrede u predjelu glave i vrata.

Vrhovni sud Federacije BiH je potvrdio presudu Kantonalnog suda prema kojoj je Ademir Lelović osuđen na 15 godina zatvora, dok je Berinu Taliću kazna povećana sa 4 na 10 godina. Armina Milić oslobođena je optužbi.

Njegova prerana mladost postala je simbol pobune građana prema maloljetničkoj delinkvenciji. Dvorište Katoličkog školskog centra dobilo je i spomen-obilježje za Denisa, ali i za sve učenike, kao podsjetnik ove tužne i nesretne istine. Svake godine na dan Denisovog ubistva, održi se komemoracija u Katoličkom školskom centru. Tom prilikom se podijele i stipendije učenicima.