Položen temeljac Sarajevskoj katedrali

Katedrala Srca Isusova je rimokatolička katedrala u Sarajevu izgrađena 1889. godine. Kamen temeljac je za nju postavljen 20. novembra 1884. godine, a arhitekt je bio Josip Vancaš iz Beča. Graditelj katedrale bio je prvi vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler.

Josip Vancaš kombinujuje elemente romantike i gotike i tako stvara sintezu po kojoj se ovaj objekat izdvaja od ostalih te vrste. Po tom projektu urađen je i dio enterijera. Izgradnja objekta je započela 1884. godine, a 1889. godine objekat je završen i predat na upotrebu sarajevskoj gradskoj općini. Katedrala je izgrađena na mjestu nekadašnjeg janjičarskog logora gdje je austro-ugarska uprava namjeravala sagraditi gradsku tržnicu.
Trg ispred katedrale nosi naziv fra Grge Martića i na njemu se planira sagraditi spomen-obilježje papi Ivanu Pavlu II, koji je posjetio Sarajevo 1997. godine.

U pročelju katedrale nalaze se dva 43,2 metra visoka zvonika, kvadratičnog presjeka.Unutar njih se nalaze zvona i to u zapadnom jedno zvono teško 2,5 tone, a u istočnom pet manjih zvona. Dužina katedrale iznosi 41,9m, a širina 21,3 m.

Iznad glavnog ulaza ističe se luk i bogato dekorisana rozeta sa dekorativnim staklenim vitražom, a u sklopu donjeg dijela rozete nalazi se kip Srca Isusova. Iznad glavnih ulaznih vrata nalazi se reljef Presvetog Trojstva.
Na grbu kantona Sarajevo nalazi se motiv sa rozete koja se nalazi iznad glavnog ulaza, kombinovan sa alkom sa vrata Svrzine kuće.