Godišnjica smrti Đuke Lovrića

Đuka Lovrić je fudbal počeo trenirati na terenima Novog Sarajeva. Svoj prvi angažman je imao već sa nepunih 17 godina, u ekipi u kojoj je igrao njegov brat Franjo-sarajevskoj Slobodi.

Nakon što je u maju 1945. formirano novo sportsko društvo "Sloboda", Franjo i Đuka Lovrić su odmah pristupili novom klubu i postali standardni prvotimci Slobode. Za Slobodu su skupa igrali sve do 24. oktobra 1946. godine. Te godine dolazi do fuzije Slobode i Udarnika, te nastaje novi klub Torpedo. 18-godišnji Đuka Lovrić ostaje vjeran Torpedu, dok Željezničar koristi konfuziju koja je nastala oko fuzije klubova te dovodi njegovog starijeg brata da igra za njih. Ipak u maju 1947. godine, nepravda je ispravljena, te se Franjo Lovrić vraća u Torpedo. Od te godine, pa sve do kraja svoje karijere, njih dvojica se više nisu razdvajala.

Đuka je bio svestran fudbaler (ondašnji univerzalac), koji je za deset godina svoje karijere promijenio sve pozicije u timu. Igrao je sve, od golmana, do lijevog krila, ali ipak će ostati upamćeno da je svoje najbolje partije pružao igrajući kao desni half. Bio je odličan u razbijanju protivničkih zamisli, ali isto tako, kada je to bilo potrebno i umiješan u postizanje golova. Samim time, iako je većinu karijere proveo kao odbrambeni igrač, Đuka je jedan od najboljih strijelaca Sarajeva.

U sezoni 1952/53 postiže 9 golova, a u sezoni 1953/54 postiže deset golova. Kruna te dvije uspješne sezone je stigla u maju 1954. godine. Te godine Đuka dobija poziv iz reprezentacije, za prijateljsku utakmicu sa Engleskom u Beogradu. Iako Lovrić nije dobio priliku da zaigra na toj utakmici, činilo se da je samo pitanje vremena, kada će uslijediti novi poziv.

Na žalost svih ljubitelja nogometa, u jesen 1954. Lovrića je stigla teška bolest, koja ga je odvojila od igrališta i drugova, prekidajući u najboljem periodu jednu značajnu sportsku karijeru. Borac, kakav je po prirodi bio, Lovrić nije odustajao od fudbala. Uprskos teškoj bolesti, želio je pomoći, naprezao se i nastupao, borio se istim žarom, ali je snage ponestajalo. Svoje posljednje utakmice za voljeno Sarajevo, odigrao je u junu 1955. godine, obje u Zagrebu, najprije 2. juna protiv Lokomotive (2:1 za Sarajevo), na kojoj je čak i postigao pobjedonosni gol, a potom tri dana kasnije protiv Zagreba (2:1 za Zagreb). Nakon ove dvije utakmice, Đuka se oprostio od fudbala.

U noći 20. februara 1957. godine, u sarajevskoj bolnici Koševo, prerano je prestalo da kuca srce ovog velikog fudbalera i čovjeka. Đuka je punih 10 godina bio član FK Sarajevo, odigravši pri tome 196 utakmica, te postigavši 78 golova.