Biljana Plavšić puštena na slobodu

Bivša predsjednica bosanskih Srba Biljana Plavšić puštena je na slobodu u utorak, 27. oktobra 2009. godine, nakon što je izdržala dvije trećine svoje 11-godišnje kazne u švedskom zatvoru. Plavšić je 2003. godine osuđena nakon što se izjasnila krivom po jednoj tački optužnice za zločin protiv humanosti, progon, u vezi sa njenom ulogom u kampanji etničkog čišćenja usmjerenoj na protjerivanje Bošnjaka i Hrvata, s područja u Bosni koje su nadzirali Srbi.

Haaški sud za ratne zločine (MKSJ) odobrio je sredinom septembra njeno prijevremeno puštanje iz zatvora zbog dobrog vladanja. Bivša predsjednica Republike Srpske i osuđenica Haškog tribunala stigla je prvenstveno u Beograd gdje je dočekao tadašnji premijer RS-a Milorad Dodik, baš kao što ju je vođa srpskih paravojnih snaga Željko Ražnjatović - Arkan dočekao u "oslobođenoj" Bijeljini 1992. godine, kada su izvršeni zločini nad Bošnjacima.

Dodikov doček na beogradskom aerodromu

Nakon što je stigla na beogradski aerodrom nije izašla ni na glavni ni na VIP izlaz nego je na pisti dočekao automobil, nakon čega je u pratnji Milorada Dodika otišla u svoj stan na Vračaru. Nakon što je odmah po odluci o puštanju pohitao u Švedsku da se sretne sa monstruoznom profesoricom biologije, Dodik je poslao avion Vlade RS-a u Švedsku kako bi Plavšićeva što prije stigla u Beograd, gdje je on dočekao, baš kao što je nekoć, u porušenoj i leševima ubijenih Bošnjaka, dočekao još jedan monstrum Željko Ražnjatović Arkan, nadmeno pokazujući svoju moć.

Na ovaj način Dodik je još jednom pokazao svu svoju beskrupuloznost, političku hirovitost i bilo kakvo odsustvo emocija prema žrtvama zločina koje je Plavšićka poticala i inspirisala tokom rata. Ovim je činom Dodik potvrdio da ne osjeća grižnju savjesti zbog djela srpske vlasti tokom agresije na BiH, čak naprotiv, Biljanu Plavšić dočekao je kao narodnog heroja.