Rođen Drago Smajlović - Mišo

Drago ''Mišo'' Smajlović rođen je 28. oktobra 1938. godine u Sarajevu. Njegov prvi klub bio je Sloga iz Buća Potoka iz kojeg, kao talentovani junior, prelazi u Željezničar 1956. godine. U to vrijeme, Željezničar se takmičio u drugom razredu jugoslovenskog fudbala. No, dolaskom Smajlovića i još nekih vrlo talentovanih mladića u tim, ''plavi'' se brzo vraćaju u društvo najboljih. Bila je to jedna nezaboravna generacija ''plavih'', u kojoj je Smajlović igrao jednu od najvažnijih uloga.

Bio je najbolji strijelac lige dvije godine za redom. Prvo je titulu golgetera ponio u Drugoj ligi, da bi potom i u najjačem rangu takmičenja bio najbolji strijelac. S Ivicom Osimom, činio je jedan od najboljih napadačkih tandema u Željinoj historiji, ali i historiji cijelog jugoslovenskog klupskog fudbala. Bili su neuhvatljivi za protivničke odbrane, i često su svojim genijalnim proigravanjima rješavali utakmice. Iako je bio vezni igrač, Smajlović je često pogađao protivničke mreže a u isto vrijeme stizao je pomoći kolegama u odbrani.

Za prvi tim Željezničara debitovao je 1958. godine. Odigrao je 190 prvenstvenih utakmica za ''plave'' i postigao 97 golova. Ukupno je za Želju odigrao preko 400 službenih utakmica u kojima je bio strijelac čak 241 pogotka. Jedan je od najboljih strijelaca i igrača Željezničara u 90 godina njegovog postajanja. Za reprezentaciju bivše države, sticajem čudnih okolnosti, odigrao je samo 4 utakmice i postigao jedan gol. U vrijeme kad su transferi igrača bili vrlo rijetki, Mišo Smajlović prelazi u respektabilni Standard iz Liježa koji je u to vrijeme bio vodeći belgijski klub. Prvu sezonu odigrao je dosta solidno da bi u drugoj teže ozlijedio leđa, što je dovelo u pitanje i nastavak njegove karijere. Ipak, vratio se u Jugoslaviju, odigrao po jednu sezonu u Olimpiji i Čeliku, prije završetka igračke karijere 1971. godine.

Osim što je bio izvanredan fudbaler, Mišo Smajlović oduvijek je bio poznat i kao veliki gospodin van fudbalskog terena. Cijenili su ga i poštovali svi koji su ga poznavali, a i oni koji nisu. Od najranijih dana svoje fudbalske karijere nosio je nadimak ''gospodin u kopačkama'' koji ga prati i do danas. Volio je fudbal, volio je igrati fudbal a iznad svega – volio je Želju. Otkako se sredinom sedamdesetih vratio, svom klubu ostao je vjeran do dana današnjeg. Bio je šef stručnog štaba u više navrata. Jedan je od najzaslužnijih što je Željo opstao i tokom teških ratnih dana. U to vrijeme bio je šef stručnog štaba u Željezničaru kao i jedno vrijeme nakon rata. Potom je obavljao funkcije sportskog direktora Željezničara, a 1999. godine imenovan je za selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine. 2002. godine odlazi u fudbalsku penziju.

fkzeljeznicar.com