Izvršen masakr u Raštanima

Masakr u Raštanima se dogodio u rano jutro 24. augusta 1993. godine, u mostarskom  naselju Raštani, kada su jedinice HVO-a tokom Bošnjačko-hrvatskog sukoba nakon višesatne artiljerijske paljbe, upali u naselje i masakrirali 24 bošnjačka  civila i 7 nenaoružanih vojnika Armije RBiH.

Nakon ulaska u naselje, hrvatske jedinice među kojima je bila i Kažnjenička bojna, Mladena Naletilića zvanog Tuta, osuđenog za ratne zločine pred Haškim tribunalom, su ulazile redom u kuće mještana i ubijali zatekle Bošnjake. Neposredno nakon ulaska u naselje, hrvatski vojnici su ušli u kuću Uzeira Beglerovića, kojeg su odmah likvidirali, nakon čega su ubili njegovu suprugu Ćeru, i tri kćerke, dvanaestogodišnju Šaćiru, dvadesetogodišnju Edinu i dvadesetpetogodišnju Fadilu, koja je bila u drugom stanju. Nakon toga su nastavili sa ubijanjem ostalih mještana, među kojima su bile porodice: Žuškić, Ćišić, Dedić, Dumpor i druge. Među civilima je ubijeno i nekoliko djece. Nakon ubistava, kuće su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka je odvedena u logor Heliodrom.

Do sada niko nije odgovarao za masakr u Raštanima. Kantonalno tužilaštvo u Mostaru je Haškom tribunalu poslalo ovaj predmet na ocjenu. Među osumnjičenima za ovaj zločin nalaze se: zapovjednik Kažnjeničke bojne Mladen Naletilić, zapovjednik Druge brigade HVO-a Ilija Vrljić, zapovjednik Bjelopoljske bojne Marko Radić - Maka, ministar odbrane Herceg-Bosne Bruno Stojić, te pripadnici HVO-a Darko Tadić - Konta i Brano Savić - Cojo.