Godišnjica smrti Bekira Misirlića

Bekir Misirlić rođen je 26. augusta 1931. u Banja Luci, a umro je 01. novembra 2001. godine. Srednju tehničku školu, odsjek arhitekture i konstrukcije, završio je 1950. godine, a Pedagošku akademiju 1953. godine, odsjek lijepih umjetnosti. Od 1987. godine bio je dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Cijelo vrijeme (i tokom agresije na BiH) je živio i radio u Banja Luci. Najprije je radio kao nastavnik u osmogodišnjoj školi i Gimnaziji, zatim kao prvi direktor novoosnovane Umjetničke galerije (1970 – 12973), a od 1973. godine zaposlen je u Domu kulture u svojstvu animatora kulture (organizator izložbi i voditelj likovnih tečajeva). Dobitnik je velikog broja nagrada od kojih se izdvajaju: Nagrada 27. jula, Nagrada Veselin Masleša Banja Luka, Nagrade za slikarstvo na sarajevskim salonima, Zlatna plaketa SIZ-a kulture, Nagrada Collegium artisticuma za slikarstvo, za vajarstvo, Nagrade na banjalučkim Jesenjim salonima, Nagrada Grada Čačka, Beograda, Karlovca...

Izlagao je na 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na ogromnom broju kolektivnih izložbi. Grad Banja Luka je 2004. godine Bekiru Misirliću posthumno dodijelio Zlatnu plaketu.

Djela:
"Ljubičasti kamen", "Stari kamen kraj prozora", "Bijela pregrada", "Mali dio bašte", "Znaci prošlosti, ulje na platnu", "Bijela visoravan".