FK "Željezničar" odigrao utakmicu sa brazilskim Santosom

19. septembra 1969. godine najtrofejniji bh. klub - FK "Željezničar" odigrao je prijateljsku utakmicu protiv brazilskog Santosa, kojeg je predvodio jedan od najboljih nogometaša na svijetu svih vremena – Pele. Ekipa Santosa bila je tada trostruki svjetski prvak. Utakmica protiv Santosa odigrana je na dan obilježavanja 47. godišnjice sarajevskih "Plavih". U svojoj bogatoj historiji Željezničar je igrao protiv mnogih poznatih klubova. Treba naglasiti da je 50. rođendan fudbalskog kluba "Željezničar" uveličao milanski Inter koji je, također, gostovao na Koševu, u sklopu obilježavanja rođendana kluba. Utakmica je odigrana 16. juna 1971. godine, a završena je rezultatom 3-3. I londonski Arsenal odigrao je prijateljski meč sa timom sa Grbavice, i to 15. augusta 1976. godine u Dolini ćupova (današnja "Grbavica"). Rezultat je glasio 1-1.

Željezničar je zvanično osnovan 19. septembra 1921. godine od strane radnika "Željezničke radionice" na inicijativu Dimitrija Dimitrijevića, iako se u današnjem vremenu kao rođendan Željezničara uzima datum odigravanja prve zvanične utakmice - 17. septembra 1921. godine Željezničar je odigrao prvu zvaničnu utakmicu, i to protiv tada dobro dobro poznate ekipe "Sašk Napretka".

Ideju o osnivanju novog fudbalskog kluba, mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju, Ludvigu Lepleu. Uz Stjepana Katalinića formirali su inicijativni odbor, iz čijeg jezgra je nastala i prva Uprava kluba. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzecirz, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba. Tako je počela "plava priča", koja traje i danas.