Rođen Tomislav Piplica

Klupska karijera 
Fudbalsku karijeru počeo je sa 12 godina u Iskri iz Bugojna kao igrač. Tek godinu poslije postao je golman. 1989. godine odlazi u Hrvatsku, gdje je igrao za NK Zagreb, NK Istru, HNK Segestu i NK Samobor. Prvi inozemni angažman imao je 1997. godine. Bio je 15 dana na probi u belgijskom Antwerpenu, ali njegov tadašnji klub HNK Segesta je tražio previsoku odštetu tako da se ubrzo vratio. Međutim u ljeto 1998. godine odlazi u njemački FC Energie Cottbus gdje je uspješno branio 11 godina, odnosno sve do kraja svoje igračke karijere. Dva puta je bio izabran za igrača godine. Zbog svojih posebnosti u sezoni 2004/05. bio je jedini igrač koji je imao dvije autogram karte sa različitim frizurama. Osim toga poznat je i po legendarnom autogolu glavom, kada mu je bezopasna lopta prešla preko glave. Za taj gol je u emisiji "TV Total" Stefana Raaba dobio nagradu "Raab der Woche" po koju je lično došao. Poznat je i po tome što je kao najpopularniji igrač FC Energie Cottbusa imao čast da ugosti Gerhard Schrödera i Angelu Merkel. Kancelar Schröder poželio je da mu puca jedanaesterac. Iako su mu svi iz kluba govorili da pusti gol, on ga je namjerno obranio, nakon čega je imao problema sa upravom kluba. "Pipi" ili "Pirat" kako ga od milja zovu navijači Energia ima kultni status u klubu, te mu je 21. maja 2009. godine upriličena oproštajna utakmica, na kojoj je prisistvovalo 15.000 navijača. Zbog statusa koji uživa i zbog vjernosti Energiu, uprava mu je ponudila mjesto trenera i skauta koje je prihvatio.

Reprezentacija
Bio je član Jugoslavenske fudbalske reprezentacije koja je osvojila Svjetsko prvenstvo do 20 godina koje se održavalo u Čileu 1987. godine.

Za bosanskohercegovačku fudbalsku reprezentaciju debitovao je 24. marta 2001. godine na kvalifikacionoj utakmici za Svjetsko Prvestvo 2002. godine protiv reprezentacije Austrije. Prije bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije imao je poziva da zaigra za reprezentaciju Hrvatske, što je odbio jer je isključivo želio igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Posljednju utakmicu za reprezenatciju odigrao je 21. augusta 2002. godine na prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Srbije na Koševu.

Trenerska karijera
5. januara 2010. godine dobio je UEFA trenersku licencu. U februaru 2010. godine, selektor bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije Safet Sušić izabrao ga je za trenera golmana BH reprezentacije.