Rođen Abas Arslanagić - osvajač zlatne medalje na OI '72. g.

Abas Arslanagić rođen je 2. septembra 1944. u Derventi. Abas je nekadašnji rukometni golman, trener, profesor fizičke kulture i sportski novinar. Osvajač je zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972.
Počeo se baviti rukometom s 14 godina, 1958. godine u svom rodnom gradu, da bi tek četiri godine kasnije u Beogradu počeo profesionalnu karijeru. Nedugo zatim, odlazi u Banja Luku gdje se stvarala jedna nova generacija i ekipa, s kojom će osvojiti mnoge titule, između ostalog i titulu evropskog prvaka 1976. godine. Službeno je za Borac odigrao 232 utakmice, gdje je kao golman postigao 18 golova. S klubom je osvojio 4 nacionalna prvenstva i 5 kupova u bivšoj državi. Za reprezentaciju Jugoslavije je debitovao 1969. u Ljubljani protiv Njemačke, za koju će ukupno odigrati 125 utakmica. S reprezentacijom je osim zlatne medalje na olimpijadi u Minhenu 1972. osvojio i dvije bronze na svjetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine. Imao je dva nastupa za selekciju Svijeta.

Arslanagić je poznat po tome što je uveo neke novine u načinu kako se rukometni gol brani. Pri branjenju sedmeraca prvi je počeo izlaziti s linije na tri metra gdje bi digao ruke iznad glave. Isto je primjenio pri branjenju udaraca s krila kako bi smanjio ugao pod kojim se može uputiti lopta. Bio je specijalista u branjenju sedmeraca. I ostali golmani su primjenili neke njegove tehnike koje su u upotrebi i dan danas. Poslije blistave igračke karijere bio je i trener Borca u nekoliko navrata, pa jedno vrijeme selektor jugoslovenske seniorske i juniorske reprezentacije. Poslije rata je bio selektor Hrvatske, Katara i Bosne i Hercegovine, a kratko je radio kao trener u sarajevskoj Bosni gdje je u jednoj godini osvojio i Prvenstvo i Kup. Osim Bosne trenirao je i Badel iz Zagreba, te Laško iz Slovenije.