Godišnjica smrti Rodoljuba Čolakovića

Rodoljub Čolaković rođen je u Bijeljini 7. juna 1900. godine, bio je član Socijalističke partije Bosne i Hercegovine od 1919. godine kao student. S Alijom Alijagićem, zajednički radi na osnivanju organizacija Komunističke partije u BiH. Zbog umješanosti u atentat na ministra Draškovića 12 godina je proveo u zatvoru. Na robiji je s Mošom Pijade prevodio tekstove "Kapitala" i "Bjedu filozofije".

Nakon puštanja iz zatvora, Rodoljub Čolaković je emigrirao u Sovjetski Savez, a kasnije je učestvovao u španskom građanskom ratu na strani republikanaca. Ovo iskustvo mu je dobro poslužilo jer je 1941. bio jedan od organizatora narodnog ustanka protiv Nijemaca nakon invazije na Jugoslaviju. Bio je politički komesar partizana u Bosni i Hercegovini. Vijećnik je svih zasjedanja AVNOJ-a i ZAVNOBiH-a. Biran je za prvog predsjednika vlade BiH, te Vlade FNRJ, SIV-a i Republičke skupštine. Aktivno se bavio književnošću i publicistikom. 1943. godine je bio jedan od osnivača i prvi urednik bh. dnevnog lista Oslobođenje.

Svoje ratne doživljaje opisao je 1955. godine u zbirci od pet knjiga Zapisi iz oslobodilačkog rata. Dobitnik je nagrade Narodnog heroja Jugoslavije.

Umro je 30. marta 1983. godine u Beogradu.