Otvorena Robna kuća Sarajka

06. aprila 1975. godine otvorena je Robna kuća Sarajka. Pravo ime ovog objekta bilo je Unima. Izgrađena je po projektu arhitekte Zarahovića. Ovaj socijalistički plavi mastodont, više od tri decenije bio je svojevrstan reper i simbol Sarajeva.

Rezultat zajedničke investicije preduzeća firme "Unima", "UPI" i "Stambeno preduzeće Sarajevo", robnu kuću je od 28. februara 1974. do početka 1975. godine, po projektu arhitekta inž. Vladimira Zarahovića iz ZSP "Dom", gradilo GP "Vranica" iz Sarajeva.

Plava ljepotica

Prema pisanju sarajevskog “Oslobođenja” od 6. aprila 1975. godine, otvaranje robne kuće u Sarajevu prethodnog dana bilo je popraćeno davanjem nadimka “plava ljepotica” ovom izuzetnom zdanju izgrađenom na tadašnjem Trgu oktobra, mjestu gdje su se do tada nalazile zgrada “Gradina” i kafana “Istra“.

Ukupne korisne površine od 17.111 kvadratnih metara, izdvojeno je 11.000 kvadratnih metara za proces prodaje. Na pet spratova, u Robnoj kući su smješteni prodajni prostor sa 16 odjeljenja, supermarket, snek-bar, restoran, garderoba, uprava, dispečerski i mehanografski centar, odjeljenje kredita, skladišni, sklonišni i manipulativni prostor.

Broj od 500 zaposlenih, uz niz najsavremenijih instalacija garantirao je ispravno funkcionisanje objekta, a puni komfor potrošaču davale su uzlazne i silazne pokretne stepenice, 3 osobna i 2 teretna lifta koji su pokrivali svih 5 spratova Robne kuće.

Robna kuća je radila sve do rata, kada je 1992. godine u potpunosti izgorila. Ono što je ostalo nakon agresije je prodano i na istom mjestu sagrađen je novi šoping centar "BBI Centar". Koji je otvoren na isti dan kao i Sarajka, 6. aprila 2009. godine.