Godišnjica smrti Uglješe Uzelca

06. septembra 1997. godine u Ljubljani je, u 59. godini života, umro Uglješa Uzelac, jedan veliki Bosanac i patriota. Umro je vršeći dužnost ambasadora Republike Bosne i Hercegovine u Sloveniji. Uglješa Uzelac bio je gradonačelnik Sarajeva za vrijeme održavanja 14. Zimskih olimpijskih igara i pored Ante Sučića, jedan je od najzaslužnijih ljudi zbog kojih se ovaj veliki događaj i desio u našem glavnom gradu.

Uzelac je, za razliku od Sučića, dobio svoju ulicu, ali ona se nalazi 'samo' 15 kilometara udaljena od centra grada, tačnije u naselju Doglodi. Stoga se s razlogom postavlja pitanje da li je gradonačelnik, koji je mnogo dao ovom gradu, zaslužio da bar polovina građana ima piliku češće kročiti njegovom ulicom, što trenutno nije slučaj s obzirom da se pomenuta ulica nalazi na samoj periferiji grada.

Uglješa Uzelac rođen je u selu Ivanjska, kraj Banja Luke 1938. godine. Srednju školu pohađao je u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Jedno vrijeme obnašao je funkciju direktora UPI Banke. Za gradonačelnika Sarajeva imenovan je u 1983. godine i ostao je na tom položaju do 1985. godine.

Na polovini njegovog mandata u Sarajevu se održavao jedan od najznačajnijih događaja, koji je naš grad učinio poznatim u svijetu, a upravo značajnu ulogu u organizaciji 14. Zimskih olimpijskih igaraza, imao je Uzelac, kao član organizacionog odbora.

Za one koji se ne sjećaju, značajno je spomenuti da je 60-tih godina igrao košarku u 'Bosni' u generaciji Nikole Bilića, Čede Đuraškovića, Mirze Kulenovića, Pere Lovrenovića, Esada Pilava, Miše Begovića i kako to njegovi prijatelji šaljivo opisuju: "Iako nije bio ni blizu dva metra, igrao je centra". Nešto kasnije bio je i predsjednik Skupštine Košarkaškog kluba 'Bosna', a također i predsjednik Košarkaške unije SFRJ.

Još jedna značajna funkcije veže se za ime Uglješe Uzelca. Naime, bio je, kako smo i rekli na početku ovog članka, ambasador Bosne i Hercegovine u Sloveniji.