Požar u tvornici Agrokomerc

Afera Agrokomerc je slučaj u bivšoj SFRJ koji je znatno uzdrmao tadašnje političko rukovodstvo u SR BiH . Nakon izbijanja požara 25. januara 1987 u tvornici, pokreće se istraga u kojoj služba državne bezbjednosti (SDB) preuzima kontrolu nad svim postrojenjima Agrokomerca. Počelo je ispitivanje finansijskog stanja kombinata i otkriveno je 5 falsifikovanih teleks naloga u visini oko 16 milijardi dinara. Agrokomerc je poslovao s mjenicama bez pokrića. Podignuta je tužba zbog "kontrarevoluciornog djelovanja" protiv Fikreta Abdića, tada predsjednika PO SOUR Agrokomerca, kao i njegovih bližih saradnika. S političke scene uklonjen je Hamdija Pozderac, a poslije i njegova braća Hakija i Sakib.

 

Iako se afera Agrokomerc vezuje za požar iz januara 1987., mnogi smatraju da je ova afera započela još 1984. godine kada je politički vrh SR BiH tražio je od Agrokomerca da pristupi financijskoj konsolidaciji i obustavi investicije, što je bila mjera u skladu s preporukama iz Dugoročnog programa ekonomske stabilizacije koji je sastavila "Krajgerova komisija" kao skup ekonomski reformi koje su trebale da jugoslavensko plansko gospodarstvo transformiraju u tržišnu ekonomiju. Poslovni odbor Agrokomerca odbija smjernice državnog vrha prethodno dobivši od Hamdije Pozderca "podršku razvoju pod svaku cijenu."

Usprkos svim novinskim člancima, napisanim knjigama, istraživanjima i znanstvenim radovima o aferi Agrokomerc, javnost na području BiH i danas je podjeljen oko pa su tako nastale i  teorija o uzrocima i posljedicama ove afere. Po jednoj od njih afera je poslužila kao povod za međusobni obračun političkih vodstava jugoslavenskih republika i tako postala uvodom u raspad Jugoslavije. Po drugoj teoriji riječ je o politički montiranoj aferi kojom se rušio Cazinjanin Hamdija Pozderac, tadašnji predsjednik Ustavnog povjerenstva Skupštine SFRJ, za čiji politički uspon je nerazdvojivo vezan i ekonomski uspjeh Agrokomerca. Treći su mišljenja da je afera bila očekivana posljedica megalomanskih ambicija Fikreta Abdića.