Otvoren obnovljeni hotel Bristol u Sarajevu

Bristol, jedan od najpoznatijih i najluksuznijih sarajevskih hotela iz vremena prije rata, raspolaže sa gotovo 12.500 kvadratnih metara funkcionalnog prostora. Hotel je u ratu potpuno devastiran, a u privatizaciji ga je kupio investitor iz Saudijske Arabije "Shiddi International" i u njegovu višegodišnju rekonstrukciju uložio više od 40 miliona KM.

Upravljanje obnovljenim hotelom trebala bi preuzeti kompanija Shaza Hotels iz Dubaija, vlasnica na desetine najluksuznijih hotela u svijetu. U hotelu sa četiri zvijezdice je uposleno oko 140 radnika.

Posebna zanimljivost vezana za hotel Bristol jeste da je njegovo prvo otvaranje bilo je na Dan oslobođenja Sarajeva - 6. aprila, zatvoren je također 6. aprila, i ponovo je otvoren 6. aprila 2011. Svečanom otvorenju prisustvovale su brojne zvanice kojima su se obratili direktor "Shiddi International Groop" Sulaiman Al - Shiddi, predsjedinik i direktor Shaza hotela Simon Coombs načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i član Predjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Hotel Bristol, kako je rekao Izetbegović, obilježio je mladost mnogih Sarajlija i kao feniks podigao se iz pepela. U njegovoj obnovi i gradnji, kako je dodao Izetbegović, bila je angažirana građevinska operativa grada.

Izetbegović je zajedno sa zamjenikom premijera Turske Ali Babacanom i federalnim premijerom Nerminom Nikišićem presjecanjem vrpce zvanično otvorio hotel "Bristol".

Ponudu hotela čini 186 luksuzno opremljenih soba, od čega 98 superior soba, 72 deluxe sobe, 16 apartmana uređenih po najvišim svjetskim standardima - od kojih su dva deluxe apartmana (trosobna) i 14 junior apartmana (dvosobna). Hotel ima dva restorana - News i The Brasserie, te jednu kafe-slastičarnicu - Cafe Bristol.

Prvi gosti novog Bristola su bili učesnici Sarajevo Business Foruma 2011.