Film "Grbavica" dobio Zlatnog medvjeda

Na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Brelinu koji se održao od 9. do 19. februara 2006. godine, u konkurnciji za glavnu nagradu Zlatni medvjed našlo se 19 filmova.

Žiri u sastavu: Charlotte Rampling (Velika Britanija), Matthew Barney (Sjedinjene Američke Države), Yash Chopra (India), Marleen Gorris (Nizozemska), Janusz Kamiński (Poljska), Armin Mueller-Stahl (Njemačka), Fred Roos (Sjedinjene Američke Države) i Lee Young-ae (Južna Korea) odlučio je da glavnu nagradu dodjele filmu "Grbavica" rediteljice Jasmile Zbanić.

"Grbavica" je Jasmilin prvi dugometražni igrani film, a pored Zlatnog medvjeda, film je dobio i posebnu nagradu Ekumenskog žirija, te Nagradu za mir. 

Grbavica

Samohrana majka Esma želi svojoj dvanaestogodišnjoj kćerki ispuniti želju i priuštiti joj odlazak na školsku ekskurziju. Da bi dobila popust na putovanje, Sari treba uverenje da joj je otac poginuo kao šehid. Esma uporno izbegava da joj da uverenje. Ona bi radije pronašla način da plati punu cenu ekskurzije. Smatra da je time što svojoj kćerki nije rekla istinu o njenom ocu zaštitila i sebe i nju.

Scenario: Jasmila Žbanić; Režija: Jasmila Žbanić, Barbara Albert; Producent: Tanja Aćimović; Uloge: Mirjana Karanović, Luna Mijović, Leon Lučev, Jasna Ornela Berry

Jasmila Žbanić

Rođena 19. decembra 1974. u Sarajevu, gdje je i diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti na Odsjeku za filmsku i pozorišnu režiju. Osnivač je udruženja umjetnika Deblokada.

Filmografija: Autobiografija (1995), Poslije, poslije (1997), Noć je, mi svijetlimo (1998), Ljubav je... (1998), Crvene gumene čizme (2000), Sjećaš li se Sarajeva (2003), Rođendan (2004), Grbavica (2006), Na putu (2010),  Quo Vadis, Aida? (2020)