Završen prvi balkanski rat

Krajem XIX i početkom XX vijeka Otomanska imperija se nalazila u velikoj krizi i stalno su je potresali udari (Ilindenski ustanak, Mladoturska revolucija, Italijansko-turski rat). Takvo njeno stanje iskoristile  su balkanske zemlje da bi protjerali Osmansku imperiju sa balkanskih područja. Sa tim ciljem su balkanske zemlje, pod pokroviteljstvom Rusije, početkom jeseni 1912. godine stvorile Balkanski savez.

Nakon sklapanja saveza početkom jeseni 1912. godine, balkanske zemlje su odlučile da Crna Gora prva objavi rat Otomanskoj imperiji i time povuče veći dio trupa ka sebi i omogući lakši udar ostalim članicama saveza. Tako je početkom oktobra Crna Gora objavila rat Turskoj, da bi se 17. i 18. oktobra u rat uključile i ostale članice.
Prvi balkanski rat su vodile balkanske zemlje: Srbija, Crna Gora, Grčka i Bugarska (članice Balkanskog saveza) protiv Turske sa ciljem protjerivanja Turaka sa Balkana. Trajao je od oktobra 1912. do maja 1913. i okončan je mirom po kome se Turska odrekla svih svojih zemalja zapadno od linije Enos-Midija.

Bilo je nekoliko pokušaja za pregovore i prestanak ratovanja, ali zaraćene strane nisu uspijevale doći do dogovora, te je ratovanje trajalo sve do polovine 1913. godine. 30. maja 1913. godine, zaključen je mir po kome se Turska odrekla svih zemalja na Balkanu zapadno od linije Enos-Midija, uključujući i Bosnu, i svih ostrva u Egejskom moru.