Rođen Ilijas Pašić - prvi "Željin" reprezentativac

Ilijas Pašić prvi je fudbaler Željezničara koji postao istinski ljubimac navijača. Niko na ''Grbavici'' nije bio ravnodušan na virtuozne prodore, maestralne centaršute i lakoću postizanja golova koja je odlikovala popularnog Paju.

Rođen je u Herceg Novom 10. maja 1934. godine, ali već u ranim godinama djetinjstva seli u Sarajevo gdje je počeo svoj fudbalski put. Njegov prvi klub bio je fudbalski klub Romanija, ali nije dugo trebalo trenerima omladinaca s Grbavice, da zapaze raskoš njegovog talenta i ekspresno ga dovedu u svoje redove.

Član Željezničara postao je 1952. godine te odmah zauzeo mjesto u udarnoj postavi. Bio je najbolji igrač Željezničara 50-tih godina prošlog stoljeća. Ostat će upamćen kao prvi reprezentativac bivše države koji je igrao u Željezničaru.

Virtuozni lijevokrilni napadač za ''plave'' je nastupao sedam sezone, odigravši 174 zvanične utakmice u kojima je bio strijelac 104 pogotka. Statistički gledano, Paja spada među najbolje strijelce Željezničara u njegovoj historiji.

Za najbolju jugoslovensku reprezentaciju ubilježio je 8 nastupa i postigao 1 gol. 
Nakon Željezničara, prelazi u redove zagrebačkog Dinama gdje nastavlja briljirati. U zenitu karijere, doživljava tešku povredu nakon koje se nikad nije vratio na očekivani nivo. Nakon tri sezone provedene u Zagrebu, pokušao je nastaviti karijeru u manje poznatim klubovima po Austriji i Švicarskoj ali najbolje su godine već bile prošle.

Po okončanju aktivnog igranja počinje se baviti trenerskim poslom. Trenirao je niz švicarskih klubova kao i nekoliko hrvatskih. Stariji navijači Željezničara pamte ga kao velikog fudbalera koji je srcem branio plave boje našeg kluba. Kao jednog od najboljih jugoslovenskih fudbalera tog vremena, tražili su ga brojni klubovi ali ga je ljubav prema Želji zadržala u Sarajevu punih sedam godina:
Ilijas Pašić Paja ostat će upamćen u srcima Željinih navijača i svih ljubitelja fudbala kao odličan fudbaler, uzoran sportista i čovjek. Bez ikakve sumnje, zauzima jedno o najvažnijih mjesta u galeriji Željinih igračkih legendi.

Izvor: fkzeljeznicar.ba