Osnovan nogometni klub "Čelik"

16. juna 1945. godine, osnovan je fudbalski klub Čelik, sa prvim beharom u oslobođenoj Zenici. Grupa ratnih veterana: Juro Primorac, Ilija Marković, Slavko Trbojević, Zdenko Mazanek, Rašo Bačevina, Milivoje Čelić i Mehmed Haramandić odlučila je da osnuje fudbalski klub. Mazaneku je pripala čast da klubu u oslobođenoj Zenici da ime koje zvučno simboliše grad čelika i metalurga - Čelik!

"Čelik" je tokom svog takmičarskog puta odigrao veliki broj utakmica, počevši od regionalne, republičke lige bivše države, pa sve do današnje Premijer lige Bosne i Hercegovine. Na najvišem državnom nivou "Čelik" je do sada odigrao oko 1082 prvoligaške utakmice. Tokom 17 sezona u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije "crno-crveni" su odigrali 574 utakmice, a kao najbolji rezultat iz tog perioda jeste šesta pozicija u sezoni 1973/74. Posljednju utakmicu u Prvoj saveznoj ligi, "Čelik" je odigrao 1989. godine, kada je kao posljednjeplasirani tim napustio društvo najboljih.

U postratnom periodu Čelik, kao i svi drugi klubovi, veoma teško egzistira. Mnogi igrači napuštaju klub. Godine 1994. počinju prva takmičenja i NK Čelik se uključuje u takmičenje koje organizira NS BiH. Prva sezona igrala se 1994/95 godine, koju je Čelik bez nekih teškoća osvojio... Čelik je također osvojio i kup iste sezone, a sljedeću sezonu je ponovio osvajajući kup i prvenstvo. Godinu dana poslije Čelik ponovo osvaja prvenstvo i postaje prvi trostruki prvak BiH! Nakon formiranja lige koja se igra na čitavoj toritoriji BiH, Čelik nije ostvario zapažene rezultate. (Jedan nastup u Intertoto kupu i jedno finale kupa BiH)

Tokom svoje historije "Čelik" je u nekoliko navrata nastupao u evropskim UEFA takmičenjima. Prvi put je to bilo u sezoni 1970/1971, kada je u svojoj debitantskoj sezoni došao do titule pobjednika pobjedom u finalu protiv austrijskog Salzburga. Sezonu poslije (1971/1972), „Čelik“ je odbranio titulu pobjedom u finalu protiv slavne Fiorentine. „Čelik“ je igrao finale i u sezoni 1972/73, ali su tada poraženi. U Srednjeevropskom Kupu Čelik je igrao i u sezonama 1974/75 I 1979/1980. , kada je ovaj kup dobio i naziv Intertoto kup.

Ostala dva nastupa u intertoto kupu ''Čelik'' je zabilježio kao predstavnik Bosne i Hercegovine 2001. i 2008. godine. Navijačima "Čelika" posebno će ostati u sjećanju ljeto 2001. godine, kada su na prepunom Bilinom polju savladani turski Denizlispor i belgijski Gent, a "crno-crvene" je jedan gol dijelio od susreta sa njemačkim velikanom Werderom.

U evropskim kupovima, "Čelik" je do sada odigrao 38 utakmica, uz učinak od 23 pobjede, šest remija, i devet poraza.