Ugašen KK Sloboda

I dok su jedni govorili kako je klub u mirovanju, drugi da je u kliničkoj smrti ili ugašen, "Sloboda" nije započela takmičenje u elitnom košarkaškom rangu BiH u sezoni 2011/2012.

Opora istina zaledila je krv u žilama iskrenim simpatizerima crveno - crnih boja, jer je klub samo deset godina ranije bio peti u Jadranskoj ligi. Deset godina kasnije, tuzlanski ljubitelji košarke, ne samo da neće gledati utakmice sa Cibonom, Union Olimpijom, Partizanom… nego neće moći uživati ni u okršaju sa ljutim rivalom sarajevskom Bosnom.

Plan o gašenju kluba je javno predočen 6. septembra 2011. g. na sjednici Skupštine, a sproveden u djelo 28. septembra. U razdoblju od 22 dana skupštinska komisija u sastavu: Vedran Lakić, Boris Nikolić, Adnan Hodžić i Emir Imamović, trebala je sastaviti prijedlog mjera s ciljem prevazilaženja teškog stanja u nekada respektabilnom kolektivu.

Sročene mjere javno je izjavio Vedran Lakić, inače direktor preduzeća Saobraćaj i komunikacije:
Posao koji smo uradili nije bio zahvalan, a ni lagan. Utvrdili smo da je dug kluba oko četiri miliona KM, s tim da u ovu sumu nisu uračunate kamate. Ustanovili smo kako je račun kluba, nezvanično, blokiran od 1999. godine. Ovome moramo dodati da su međuljudski odnosi unutar kluba katastrofalni, a po meni i sramotni. Dalje, Upravni odbor kluba radio je na netransparentan način, a klub nije izmirivao svoje obaveze prema dobavljačima. Na koncu KK 'Sloboda' pod ugovorom ima samo dva igrača, a pošto ne postoji ni najmanja mogućnost saniranja duga, smatramo kako je najrealnija opcija da klub bude u mirovanju do boljih vremena, pojasnio je Lakić.

Takav prijedlog skupštine komisije usvojen je jednoglasno, kako je konstatirao voditelj Skupštine Damir Ćilimković, iako su suzdržani bili delegati Azur Korlatović i Nedim Avdić.

Sa odlukom o mirovanju KK "Slobode" ne mire se vjerni navijači, a ni bivši košarkaši i simpatizeri kluba, koji su nedavno uputili otvoreno pismo u kojem traže da se spasi klub koji je nekada bio ponos grada.
 
Klub koji je odgojio Mirzu Delibašića, Dr. Bracu Markovića, Gradu Krajtmajera, Muharema Abdurahmanovića, Bratislava Mitrovića, Damira Mršića, Damira Mulaomerovića, kao i brojne druge kvalitetne košarkaše, privrednike i pozitivne ličnosti našeg grada ne bi trebao da se ugasi, navodi se u njihovom apelu.

Apel nije uvažen, a KK "Sloboda" je htio to neko priznati ili ne - ugašen. Klub koji nema ekipu, upravu i administraciju jednostavno više ne postoji. Poslije 65 godina.