Godišnjica smrti Sulejmana Rebac

Sulejman "Sula" Rebac rođen je u Mostaru 29. marta 1929. godine. Karijeru je počeo u mostarskom Veležu, gdje je igrao desno krilo. Za FK Velež je odigrao preko 500 utakmica u periodu od 1947. do 1957. godine.

1957. prelazi u splitski Hajduk, gdje je bio dio najbolje navale u historiji kluba. Sa Hajdukom je osvojio prvenstvo 1955. godine. Nakon Hajduka prelazi u FK Sarajevo gdje završava svoju igračku karijeru. U karijeri je odigrao preko 1000 utakmica i postigao preko 600 golova.

Poslije igračke nastavio je s trenerskom karijerom, prvo u rodnom Mostaru, a potom i u Sarajevu. Kao trener Veleža od 1963. godine postiže vrlo dobre rezultate. Mostarci su igrali najljepši fudbal u Jugoslaviji.

Da je zaista Rebac bio trenerski fantazist, potvrdila je i sezona u Evropi 1974. Rođeni su stigli do četvrtfinala Kupa UEFA. U prvom kolu eliminisali su moskovski Spartak, potom bečki Rapid, da bi ih sudar u trećem kolu protiv Derby Countyja promovirao u evropsku senzaciju. Super moćni Derby trebao je imati lagan zadatak nakon 3:1 na Baseball Groundu u prvoj utakmici. Međutim u revanšu bilo je 4-1 i Rođeni su izborili četvrtfinale, u kojem se ispriječio Twente Entschede (1:0, 0:2).

Sezone 1973. i 1974. Velež je u domaćem prvenstvu ostao na korak od trona i sezonu završio kao viceprvak. Prvo je bolja bila Crvena zvezda, koja je imala šest bodova više, da bi godinu kasnije prvak bio Hajduk i to na - gol razliku.

"Nikada neću prežaliti što s tom ekipom nisam bio prvak Jugoslavije. Bila je to sjajna generacija, usudim se reći najbolja u to vrijeme i prava je šteta da nismo uspjeli. Imali smo sjajne igrače, sjajnu atmosferu, ali jednostavno nismo imali sreće. Takav je fudbal" govorio je Sulejman Rebac.

Nakon Veleža, u sezoni 1977/1978. bio je trener FK Željezničar.

Preminuo je 16. novembra 2006. godine, u mostarskoj bolnici, u 77. godini života od moždanog udara.