Otvoren olimpijski kompleks "ZETRA"

OLIMPIJSKI KOMPLEKS "ZETRA" je smješten na zemljištu oblika trokuta omeđenog sa sjevera stadionom Koševo, istoka pomoćnim nogometnim igralištima i grobljem Sv. Josipa, a zapada Ulicom Ali- Pašina. Prostire se na prostoru od preko sedam hektara. Vlasnik kompleksa je tvrtka ZOI'84 –OCS Sarajevo , koja je pravni sljedbenik Organizacijskog komiteta XIV Zimskih olimpijskih igara.

Kompleks je projektiran još 1978 godine kao višenamjenski kompleks. Projektiranje je
povjereno Institutu za arhitekturu i urbanizam iz Sarajeva, a projektanti su sarajevski arhitekti Prof. dr. Dušan Đapa i Lidumil Alikalfic. Dobivanjem XIV Zimskih olimpijskih igara je uvjetovalo izvjesne izmjene u projektu, kao i odustajanje od građenja određenih objekata.

U okviru kompleksa su slijedeci objekti:
1. Olimpijska dvorana
2. Stadion za brzo klizanje
3. Energana (kotlovnica)
4. Aneks Olimpijske dvorane
5. Gradska toplana
6. Parkinzi i servisna prometnica
7. Parkovi i zelene površine

Izgradnja objekata je počela u VI. Mjesecu 1981. godine (kamen temeljac položen 26. VI.
1981.), a svečano otvaranje je bilo 14. XII. 1982. godine, kada je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta g-din Juan Antonio Samaranch otvorio Olimpijsku dvoranu Svjetskim prvenstvom juniora u umjetničkom klizanju.

Za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini 1992. ova dvorana je bila pogođena projektilima, te uništena, ali je 1999. obnovljena. Danas ovaj kompleks nosi ime "JUAN ANTONIO SAMARAS" po predsjedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta...