Otvorena Gradska arena u Zenica

Gradska arena Zenica je multifunkcionalna dvorana u Zenici, prvenstveno korištena za održavanje dvoranskih sportskih manifestacija.

Izgradnja gradske arene počela je u februaru 2007. godine, a završena je 20. marta 2009. godine, upravo na Dan Zenice. Ukupna cijena izgradnje procijenjuje se na oko 36 miliona konvertibilnih maraka, koji su izdvojeni iz općinskog budžeta u toku dvije godine, tokom kojih je trajala izgradnja dvorane.

Gradska arena otvorena je 20. marta 2009. godine, uz progodnu manifestaciju i defile zeničkih sportista, pri čemu je otvoreno 14. po redu "Zeničko proljeće". Svečanosti otvaranja arene prisustvovali su federalni premijer Nedžad Branković, premijer zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, delegacije bratskih gradova Zenice iz Švedske, Njemačke i Mađarske, predstavnici diplomatskog kora, te brojni drugi zvaničnici države, Federacije Bosne i Hercegovine i općina, Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i strukovnih sportskih saveza, kao i drugi istaknuti ljudi iz javnog života. Iste noći održan je koncert bosanskohercegovačkog pjevača Dine Merlina.

Gradska Arena Zenica se nalazi u kompleksu "Sportski rekreativni centar Kamberovića polje" u sklopu kojeg se nalazi centralni gradski park, najveći tržni centar u gradu, kao i mnogobrojni sportski tereni poput rukometnih, košarkaških, teniskih i odbojkaških. U sklopu centra nalazi se i Stadion Kamberovića polje. Arena se nalazi u neposrednoj blizini mjesta održavanja Generalnog bh. sajma ZEPS. Arena je sagrađena na nikada nedovršenome gradilištu sportskog centra čija je gradnja počela par godine prije početka rata, što je predstavljalo ruglo grada. Izgradnjom arene i tržnog centra, koji se naslanja na arenu, taj dio grada je dobio svoj konačni oblik. Arena posjeduje zajednički parking sa tržnim centrom i broji oko 1500 parking mjesta, od kojih određen broj se nalazi u podzemnoj garaži. Adresa Gradske arene je Aleja šehida bb.

Gradska Arena je multifukcionalna dvorana opremljena najsavremenijom opremom i u osposobljena je za održavanje sportskih, klupskih, koncertnih društvenih aktivnosti, kao i za rekreaciju, projekcije i ugostiteljske sadržaje. Svojom izgradnjom, Arena je postala dom za RK Čelik, KK Čelik i za ostale klubove dvoranskih sportova.

Kapacitet dvorane iznosi 6.145 sjedećih mjesta. Kapacitet dvorane u toku održavanja koncerta (tribine i parket) iznosi oko 10 hiljada ljudi.