Zapaljen stadion "Grbavica"

Grbavica je jedno od većih, ali i najpoznatijih sarajevskih naselja koje je tokom rata bilo pod kontrolom vojske bosanskih Srba, koji su uz pomoć JNA početkom 1992. godine okupirali ovo naselje. Ono po čemu je naselje Grbavica posebno poznato i što je simbol ovog naselja, je svakako, stadion Grbavica. Nažalost, 4. maja 1992. godine stadion Grbavica je zapaljen, od strane srpskog agresora. (snimak Grbavice u plamenu možete pogledati u našoj video-galeriji s desne strane).

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, stadion Grbavica predstavljao je prvu borbenu liniju, a zapadna tribina (drvena), prenesena sa stadiona “6. april” sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran. Zajedno s tribinom izgorilo je i nestalo ukupno 316 pehara. 42 pehara predstavljala su trofeje fudbalera FK "Željezničar", a ostatak su bili trofeji ostali klubova iz Sportskog društva "Željezničar", koje je tada brojalo 14 klubova. Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marijin Dvoru su sačuvani, pa i danas krase vitrine “plavog salona”.

Nakon reintegracije Grbavice (19. mart 1996. godine) radnici i sportisti Sportskog društva "Željezničar", zajedničkim snagama, izvršili su obnavljanje stadiona i pomoćnih terena, a nakon toga je ponovo izgrađena drvena zapadna tribina.

Prva poslijeratna utakmica na Grbavici odigrana je 2.maja 1996. Između FK Željezničara i FK Sarajeva.