Godišnjica smrti Žan Marolta

Žan Marolt, bh glumac, rođen je 25. septembra 1964. godine u Sarajevu. U mlađim danima se bavio sportom, kao junior bio je prvi u BiH, a treći u Jugoslaviji u disciplini bacanje kladiva. U trećem razredu gimnazije povrijedio je leđa, a snovi o sportskoj karijeri su bili završeni.

Nakon završetka Druge gimnazije, odabrao je Elektrotehnički fakultet, ali ideja koja mu se javila po završetku srednje škole, ipak je prevagnula. Prijavio se na Akademiju scenskih umjetnosti, gdje je i diplomirao je 1989. godine. Marolt je od 1992. bio stalni član Kamernog teatra 55 i imao je zapažene uloge u predstavama kao što su Buba u uhu, Umri muški, Kidaj od svoje žene, Ujak Vanja, te u brojnim filmovima i televizijskim serijama.

Dobitnik je nagrade za najbolju glavnu ulogu u TV filmu "Elvis" 1997. godine, a proglašen je i najboljim mladim glumcem Evrope u francuskom gradu Anžer.

Preminuo je u Sarajevu 11. jula 2009. nakon duge i teške bolesti.

"Teško mi je u ovom trenutku. Žan i ja smo jako dugo sarađivali, to je glumac sa kojim sam najviše radio sve ove godine, a on je sve uloge koje sam pisao za njega donosio sa puno odgovornosti, glumačkog dara i pozitivne energije. Privatno smo bili prijatelji, a to prijateljstvo bilo je čudnije od ostalih... Ja se obično družim uz čašicu alkohola... a Žan nije pio. No bez obzira na to, svi sati provedeni s njim bili su posebni, puni humora i smijeha... Privatno je bio onakav kakav je bio i u profesiji - odgovoran, duhovit, neko ko je znao gajiti i čuvati prijateljstvo. I zadnjih dana svog života nije posustajao i šalio se. Rekao mi je :'Ja idem na onaj svijet tako da naplaćujem poruke koje imate za Benjamina (op.a. Filipovića)." - Feđa Isović (scenarista) za depo portal


Filmografija:
Lud, zbunjen, normalan (Enes Hadžiethemćumurović); Naša mala klinika (Mustafa i Albin); The Hunting Party (novinar); Tata i zetovi (Zoran Stupar); Warchild (odbojkaški trener); Dobro uštimani mrtvaci (Risto); Nema problema (Aldo Jako); Jours tranquilles à Sarajevo); Viza za budućnost (Hrvoje); Tunel); Mliječni put (Mujo Hrle fijakerista); Sarajevske priče (Sabahudin Preslica); Vanbračna putovanja