Godišnjica smrti Hajrudina Krvavca

Hajrudin Šiba Krvavac rođen je 22. decembra 1926. godine u Sarajevu. Režijom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata.

Snimio je oko četrdeset što dokumentarnih, što tv serija, što kratkih i dugometražne filmova. Napisao je i preko dvadeset scenarija.

Poznat je po igranim filmovima - "Diverzanti", "Most", "Valter brani Sarajevo" i "Partizanska eskadrila". Iako su rađeni prije skoro 30 godina predstavljaju kontinuitet modernog filmskog izraza u estetskom i svakom drugom umjetničkom segmentu, zbog čega i jesu kulturno blago BiH.

Mnogi se slažu da je Šiba jedini režiser akcionih filmova u punom smislu te riječi, tvorac i svojevrstan predstavnik cijelog jednog filmskog žanra, poznatog kao "partizanski vestern". Njegovi filmovi su bili lišeni politike i bilo kakve ideologije. Njihova radnja se mogla dešavati na bilo kojem ratištu svijeta u Indokini, Afganistanu, Iranu, Nikaragvi... Bili su to jednostavno akcioni filmovi, jedini takve vrste i baš zato imaju neprocjenjivu vrijednost.

Imao je velikih srčanih problema, uz što je bio i teški šećeraš, ali uprkos tomu ostao je u opkoljenom Sarajevu 90-ih godina, iako ga je mogao napustiti.

Hajrudin Šiba Krvavac umro je u Sarajevu 11. jula 1992. godine. Sahranjen je na sarajevskom gradskom groblju "Lav".