Rođen Hasan Salihamidžić

Prve nogometne korake Hasan Salihamidžić je napravio u dresu Turbine. Nedugo zatim kao veliki talenat prelazi u redove mostarskog Veleža, kojem u to vrijeme u Hercegovini nije mogao promaknuti ni jedan nogometni biser, a posebno ne onakav kakav je Hasan tada bio.

Velež je uoči rata spremao novu generaciju fudbalera, koja je trebala nadmašiti sve predhodne. Hasan je prošao sve reprezentativne selekcije bivše Jugoslavije i u svakoj je bio jedan od najboljih. Kao petnaestogodišnjak razmišljao je samo kako pobjeći od rata, koji se u to vrijeme sve više širio Bosnom i Hercegovinom. Šest mjeseci je radio kao konobar u jednom kafiću kako bi zaradio novac za putne troškove. Pored velikih obaveza, Braco je redovno trenirao i nadao se da će i njega sreća poslužiti. U novembru mjesecu 1992. godine Hasan odlazi u Hamburg i uz pomoć rođaka Ahmeta Halilhodžića se priključuje treninzima juniorskog tima HSV-a. U to vrijeme njegov trener je bio Felix Maggath, koji je Bracu vrlo lijepo primio i jedan je od najzaslužnijih za Hasanov veliki uspjeh.

Nakon kratkog boravka u juniorskom timu, Braco je prebačen u prvi tim HSV-a, gdje ubrzo postaje jedan od najboljih igrača. Jedan period je stanovao kod saigrača Franciska Kopada. Tamo je upoznao njegovu sestru Ester sa kojom je u vezi. Nakon izvanrednih igara u Hamburgu, mnogi veliki klubovi su bili zainteresovani za njegove usluge, među njima velikani kao što su Barcelona i Bayern München. Hasan se odlučio za Bayern, koji mu je bolje odgovarao, jer je htio ostati i igrati u Njemačkoj. U svojoj prvoj sezoni u Bayernu postigao je nekoliko ključnih pogodaka u Ligi Prvaka (Barcelona, Manchester United), koji su Bayern odveli u finale ovog prestižnog takmičenja. 2004 godine Rafa Benitez je izjavio kako bi zelio da vidi Hasana u svom timu (Liverpool), međutim Bayern je trazio mnogo novca, oko 18 miliona eura, što je odbilo Španca od Hasana.

15. januara 2007. godine, potpisao je četverogodišnji ugovor s Juventusom, kojem se pridružio u ljeto iste godine. U dvadeset utakmica, postigao je četiri gola. 12. aprila 2008. godine, Salihamidžić je postigao dva gola za Juventus u pobjedi od 3-2 protiv AC Milana u Serie A.

Igre u Reprezentaciji BiH

Pored Bayerna Hasan je nastupao i za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, gdje je u 48 utakmica postigao 6 golova. Debitovao je 1996. godine, u utakmici protiv Hrvatske u Bolonji gdje postigao prvi gol u historiji reprezentacije BiH. Sljedeću utakmicu postigao je i pogodak protiv Italije u pobjedi od 2-1. Reprezentativnu karijeru okoncao je 16. augusta 2006. godine na utakmici protiv Francuske u Sarajevu.

Na pitanje novinara koja mu je najdraža pobjeda Hasan je odgovorio, pobjeda protiv Danske na Koševu od 3-0 a jedina želja mu je bila da sa reprezentacijom odigra utakmicu na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

Jonathan Wilson je u Guardianu objavio priču o Salihamidžiću koja govori o tome gdje bi bio danas Hasan da nije otišao iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine.

Karijera
Hamburger SV 72 utakmice, (19 golova)
FC Bayern München 234 (30)
Juventus FC 61 (7)
VfL Wolfsburg

Titule

Prvak Bundeslige 1999 (FC Bayern München)
Osvajač Njemačkog kupa 2000 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2000 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2001 (FC Bayern München)
Klupski prvak Evrope 2001 (FC Bayern München)
Klupski prvak svijeta 2001 (FC Bayern München)
Osvajač Njemačkog kupa 2003 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2003 (FC Bayern München)
Osvajač Njemačkog kupa 2005 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2005 (FC Bayern München)
German Cup Winner 2006 (FC Bayern München)
Prvak Bundeslige 2006 (FC Bayern München)