Rođen Haris Silajdžić

Dr.Haris Silajdžić (Sarajevo, 1. oktobra 1945.), je bosanskohercegovački političar. Sin je hadži hafiza Kamila ef. Silajdžića.

Doktor je historijskih nauka i radi kao profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu drži predavanja na univerzitetima širom svijeta, između ostalog i na prestižnom Harvardu, te još nekoliko američkih fakulteta.

Kao član Stranke demokratske akcije obavljao je dužnost ministra vanjskih poslova u Vladi Republike Bosne i Hercegovine (1990.-1993.) i premijera Vlade Republike Bosne i Hercegovine (1993.-1995.) za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Uz predsjednika Izetbegovića, podnio je najveći teret ratnog liderstva napadnute i dobrim dijelom okupirane zemlje. Od 6. novembra 2006. do 10. novembra 2010. godine obavljao je dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Od 1997. godine obavljao je dužnost dopredsjednika Vijeća ministara BiH. Izabran je za profesora na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1996. i na Cornell University Ithaca, u New Yorku 1998.

Uživa značajan ugled u međunarodnim krugovima, a pogotovo u nekadašnjoj američkoj administraciji pod rukovodstvom demokrata. Govori nekoliko jezika. Nikada nije bio članom Saveza komunista. Osnivač je Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Fakultet arapskog jezika i islamistike završio je u Bengaziju, magistrirao je i doktorirao u Prištini. Oženjen je i ima sina i živi u Sarajevu.